Meer dan 30 jaar ervaring
Omdat ieder lichaam uniek is
U wordt snel geholpen
Inleiding
De meesten van ons zullen ongetwijfeld weten dat sporten goed is voor de gezondheid. Sporten heeft diverse positieve effecten op de gezondheid zoals het verminderen van het lichaamsgewicht/overgewicht en verlagen van de bloeddruk en het cholesterol.
Tijdens het sporten ontstaan andere belastingen op uw lichaam dan tijdens normaal lopen en staan. Zo kunnen de krachten die op uw voeten inwerken 3× uw lichaamsgewicht zijn. Dit kan echter verschillen per sport. Zo heeft een hardloper weer andere belastingen op het lichaam dan een basketballer, voetballer of tennisser.
Elke sport heeft zijn eigen belastingen en bewegingen en daarmee kunnen dus ook specifieke klachten ontstaan. Vaak ontstaan klachten door een verkeerde voetstand of het verkeerd functioneren van de voeten. Dit kan gevolgen hebben voor de enkels, knieën, heupen en rug waardoor blessures kunnen ontstaan. Een goede ondersteuning van de voeten is daarom erg belangrijk om blessureleed te voorkomen of te verhelpen.
Bijvoorbeeld hardlopers komen per gelopen kilometer tussen de 250 en 500 keer neer op ieder been. Tijdens het neerkomen treedt een schokbelasting op die twee tot drie keer het gewicht van de loper kan bedragen. Deze schokbelasting kan hardloop gerelateerde klachten doen optreden waaronder pijn in spieren en gewrichten. Desondanks is hardlopen een relatief a-traumatische sport, waarbij gemiddelde blessures, van meestal de onderste extremiteiten, twee tot tweeënhalf keer minder voorkomen dan bij andere sporten. Veelvoorkomende hardloopblessures vinden hun oorzaak in lage rug of onderste extremiteiten; heup, knie en onderbeen en voet.
Onderzoek
Tijdens het eerste bezoek voeren wij een uitgebreide onderzoek uit. Daarna zal met u de klacht(en) besproken worden om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en om het verdere verloop van het onderzoek op de juiste manier af te stemmen.
Inspectie
Er wordt naar de stand van uw gehele lichaam, met name naar de voeten, benen en rug tijdens het staan gekeken. Daarnaast zal er gelet worden op het voettype en bepaalde kenmerken zoals huidafwijkingen. Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld. Terwijl de cliënt op de voetspiegel staat worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert.
Loopanalyse
Hier wordt gekeken naar uw looppatroon. Dit is een zeer belangrijk onderdeel omdat veel problemen pas zichtbaar worden als men gaat (hard)lopen. De hardloopanalyse vindt plaats met en zonder schoeisel. Hierdoor kan ook de invloed van schoeisel op het looppatroon van het individu beoordeeld worden. Er wordt een video-opname gemaakt waardoor het hardlooppatroon nauwkeurig geanalyseerd kan worden.
Door gebruik te maken van de hardloopband zijn we instaat om heel gericht, individueel, advies en/of behandelingen te geven. Zo maakt de hardloopanalyse middels de hardloopband dus deel uit van de behandeling en/of preventie van blessures.
We onderscheiden 3 verschillende looppatronen. Er wordt gekeken naar de steunfase, het moment dat het volledige lichaamsgewicht op de schoen steunt;
Neutraal looppatroon
het hielbeen en kuitbeen staan in de steunfase in een mooie rechte lijn.
Overpronatie:
het enkelgewricht knikt naar binnen en staat naar binnen tijdens de steunfase
Supinatie:
afwikkeling over de buitenkant van de voet. Het enkelgewricht knikt naar buiten
Om een goed advies te kunnen geven maken wij voor iedere loper een uitgebreide analyse. Tijdens deze analyse doorlopen we een aantal stappen om u zo goed mogelijk te kunnen analyseren.
Heeft u een (hardnekkige) sportblessure en/of u wilt blessureleed voorkomen laat dan een hardloopanalyse maken in ons centrum.
Via onderstaand formulier kunt u contact met ons opnemen.
Voor het maken van een afspraak kunt u rekening houden met de onderstaande tijden. Wij werken uitsluitend op afspraak.
Maandag
08:00 – 18:00
Dinsdag
08:00 – 18:00
Woensdag
08:00 – 18:00
Donderdag
08:00 – 18:00
Vrijdag
08:00 – 18:00
Met uitzondering wijken wij af van bovenstaande tijden.
Het formulier is met succes ingevuld. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!