Sport analyse

Inleiding

De meesten van ons zullen ongetwijfeld weten dat sporten goed is voor de gezondheid. Sporten heeft diverse positieve effecten op de gezondheid zoals het verminderen van het lichaamsgewicht/overgewicht en verlagen van de bloeddruk en het cholesterol.

Tijdens het sporten ontstaan andere belastingen op uw lichaam dan tijdens normaal lopen en staan. Zo kunnen de krachten die op uw voeten inwerken 3× uw lichaamsgewicht zijn. Dit kan echter verschillen per sport. Zo heeft een hardloper weer andere belastingen op het lichaam dan een basketballer, voetballer of tennisser.

Elke sport heeft zijn eigen belastingen en bewegingen en daarmee kunnen dus ook specifieke klachten ontstaan. Vaak ontstaan klachten door een verkeerde voetstand of het verkeerd functioneren van de voeten. Dit kan gevolgen hebben voor de enkels, knieën, heupen en rug waardoor blessures kunnen ontstaan. Een goede ondersteuning van de voeten is daarom erg belangrijk om blessureleed te voorkomen of te verhelpen.

Bijvoorbeeld hardlopers komen per gelopen kilometer tussen de 250 en 500 keer neer op ieder been. Tijdens het neerkomen treedt een schokbelasting op die twee tot drie keer het gewicht van de loper kan bedragen. Deze schokbelasting kan hardloop gerelateerde klachten doen optreden waaronder pijn in spieren en gewrichten. Desondanks is hardlopen een relatief a-traumatische sport, waarbij gemiddelde blessures, van meestal de onderste extremiteiten, twee tot tweeënhalf keer minder voorkomen dan bij andere sporten. Veelvoorkomende hardloopblessures vinden hun oorzaak in lage rug of onderste extremiteiten; heup, knie en onderbeen en voet.

Onderzoek

Tijdens het eerste bezoek voeren wij een uitgebreide onderzoek uit. Daarna zal met u de klacht(en) besproken worden om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en om het verdere verloop van het onderzoek op de juiste manier af te stemmen.

Inspectie

Er wordt naar de stand van uw gehele lichaam, met name naar de voeten, benen en rug tijdens het staan gekeken. Daarnaast zal er gelet worden op het voettype en bepaalde kenmerken zoals huidafwijkingen. Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld. Terwijl de cliënt op de voetspiegel staat worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert.

Loopanalyse

Hier wordt gekeken naar uw looppatroon. Dit is een zeer belangrijk onderdeel omdat veel problemen pas zichtbaar worden als men gaat (hard)lopen. De hardloopanalyse vindt plaats met en zonder schoeisel. Hierdoor kan ook de invloed van schoeisel op het looppatroon van het individu beoordeeld worden.  Er wordt een video-opname gemaakt waardoor het hardlooppatroon nauwkeurig geanalyseerd kan worden.

Door gebruik te maken van de hardloopband zijn we instaat om heel gericht, individueel, advies en/of behandelingen te geven. Zo maakt de hardloopanalyse middels de hardloopband dus deel uit van de behandeling en/of preventie van blessures.

We onderscheiden 3 verschillende looppatronen. Er wordt gekeken naar de steunfase, het moment dat het volledige lichaamsgewicht op de schoen steunt; 

Neutraal looppatroon  
het hielbeen en kuitbeen staan in de steunfase in een mooie rechte lijn.

Overpronatie:
het enkelgewricht knikt naar binnen en staat naar binnen tijdens de steunfase

Supinatie:
afwikkeling over de buitenkant van de voet. Het enkelgewricht knikt naar buiten

Om een goed advies te kunnen geven maken wij voor iedere loper een uitgebreide analyse. Tijdens deze analyse doorlopen we een aantal stappen om u zo goed mogelijk te kunnen analyseren.

Wij adviseren als volgt:

  • Intakegesprek over trainingen en eventuele klachten/blessures.
  • Bekijken stand en slijtagepatroon huidige hardloopschoenen.

  • Voetanalyse met behulp van een baroscoop (voetspiegel).

  • Loopanalyse op onze loopband. Het hardlopen, met en zonder schoeisel, wordt opgenomen met een speciale high-speed camera zodat iedere beweging van het enkelgewricht uiterst nauwkeurig in beeld wordt gebracht.
  • Bekijken en bespreken van de opname. Uit de opname blijkt of u neutraal loopt, overproneert of supineert. 
  • Afstemmen van (eventuele) aanpassingen
  • Selecteren en kiezen van de juiste functionele hardloopschoenen op basis van de voet- en loopanalyse en lichaamsgewicht.


Heeft u een (hardnekkige) sportblessure en/of u wilt blessureleed voorkomen laat dan een hardloopanalyse maken in ons centrum.

Via onderstaand formulier kunt u contact met ons opnemen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie:

Voor het maken van een afspraak kunt u rekening houden met de onderstaande tijden. Wij werken uitsluitend op afspraak.

Maandag

08:00 – 18:00

Dinsdag

08:00 – 18:00

Woensdag

08:00 – 18:00

Donderdag

08:00 – 18:00

Vrijdag

08:00 – 18:00

Met uitzondering wijken wij af van bovenstaande tijden.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie:

Het formulier is met succes ingevuld. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!