Podoposturale Therapie

Wat is Podokinesiologie/Podoposturale therapie?

Podokinesiologie of podoposturale therapie is een therapievorm die wordt ingezet bij het behandelen van klachten die met bewegingsapparaat te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (chronische) knie-, heup-, rug- en nekpijn. De podokinesioloog bedrijft therapie met “therapie-zooltjes”.

De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol. Therapie-zooltjes zijn niet hetzelfde als wat u kent als een steunzool. Een steunzool ondersteunt de gewrichten van de voet zodat deze in een andere stand komt te staan; het is een “passieve manier” van ondersteunen.

De therapie-zooltjes, oftewel de “proprioceptieve” zooltjes, werken op een andere manier. Ze werken direct in op het actief houdings- en bewegingsmechanisme van de voet. Zo kunnen ze invloed uitoefenen op de lichaamshouding en spanning van het gehele spierstelsel. Dit werkt door in het zenuwstelsel.

De therapie

De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. De therapeut behandelt de klachten door middel van dunne, maximaal 3 mm dik, proprioceptieve elementen onder de voet waarbij het lichaam als het ware wordt uitgelijnd.

Propriocepsis, wat is dat?

In de spieren en pezen van ons bewegingsapparaat bevinden zich zogenaamde proprioceptieve elementen die reageren op druk en trek. Zij zijn van belang voor het handhaven van de houding en beschermen de spieren tegen overrekking. Wanneer een spier wordt gerekt of er wordt druk op uitgeoefend zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier. De regulatie van houding en beweging gebeurt voornamelijk via dit proprioceptieve mechanisme.

Het podoposturaal onderzoek bestaat uit:

Anamnese

Tijdens het eerste bezoek voeren wij een uitgebreide onderzoek uit. Daarna zal met u de klacht(en) besproken worden om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en om het verdere verloop van het onderzoek op de juiste manier af te stemmen.

Inspectie

Er wordt naar de stand van uw gehele lichaam, met name naar de voeten, benen en rug tijdens het staan gekeken. Daarnaast zal er gelet worden op het voettype en specifieke kenmerken zoals huidafwijkingen. Met behulp van een afdrukraam worden blauwdrukken gemaakt om het type voet te bepalen. De afdrukken dienen tevens als patroon bij de vervaardiging van de inlegzolen.

Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld. Terwijl u op de voetspiegel staat worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert. 

Functieonderzoek en palpatie

Er zal getest worden hoe soepel of stijf de spieren en gewrichten zijn en of er specifieke afwijkingen zijn. De voeten en het lichaam worden zo in kaart gebracht. Daarnaast wordt er gevoeld (palperen) waar eventuele pijnlijke plekken zich bevinden.

Ganganalyse

Hier wordt gekeken naar uw looppatroon. Dit is een zeer belangrijk onderdeel omdat veel problemen pas zichtbaar worden als men gaat (hard)lopen. Om een te grote overgang te voorkomen werkt de podoposturaal therapeut met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste bezoek een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht. Daarna zijn de controles eenmaal per half jaar of per heel jaar. Indien er zich tussentijds klachten voordoen dient u zelf contact met de therapeut op te nemen.

Geen steunzolen

De proprioceptieve zolen mogen niet worden gezien als steunzolen. Steunzolen, de naam zegt het al, ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. Bij de podoposturale proprioceptieve zolen is de voet het aangrijpingspunt om de houding te veranderen en zo klachten te verminderen.

Correctiezolen

Om de effecten blijvend te maken, worden deze elementen in een zool verwerkt. Confectievervaardiging is niet mogelijk omdat iedere klacht en ieder mens verschillend is. Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich de eerste paar weken uiten in spierpijn. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen.

Andere zolen

Voor mensen met bijzondere voetafwijkingen, zoals voorkomend bij reumapatiënten en patiënten met suikerziekte, schiet de proprioceptieve zool vaak tekort. In dit geval kan de podoposturaal therapeut ondersteunende en/of drukontlastende zolen maken. Dit zijn zolen die ervoor zorgen dat de drukverdeling onder de voet zo gunstig mogelijk wordt.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie:

Voor het maken van een afspraak kunt u rekening houden met de onderstaande tijden. Wij werken uitsluitend op afspraak.

Maandag

08:00 – 18:00

Dinsdag

08:00 – 18:00

Woensdag

08:00 – 18:00

Donderdag

08:00 – 18:00

Vrijdag

08:00 – 18:00

Met uitzondering wijken wij af van bovenstaande tijden.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie:

Het formulier is met succes ingevuld. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!