Shin Splint

Wat is het?

Shin Splint is een blessures door overbelasting en is een scheenbeenirritatie. De meest voorkomende plaats is zo een 8 centimeter boven de binnenenkel tegen het scheenbeen aan. Deze vorm van Shin Splint ontstaat, doordat er voortdurend met grote kracht aan de spier word getrokken, die zich op die plaats aan het scheenbeen hecht (achterste scheenbeenspier). Tijdens het hardlopen komt er grote kracht op de plaats waar deze spier zich aan het scheenbeen hecht. Die plek kan zeer pijnlijk zijn. Als het erger word dan gaat het zelfs ontsteken. Je spreekt dan over een beenvliesontsteking.

Ook op andere plaatsen in het onderbeen kan je last hebben van Shin Splint. Door te veelvuldig gebruik van de vooronderbeenspieren zwellen deze op zodat het pijn gaat doen. Ook kan er door langdurige overbelasting scheurtjes ontstaan in het scheenbeen. De meeste vermoeidheidsfracturen ontstaan zo een 10 – 15 cm onder de knie.

Wat voel je?

Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen, met name in het onderste gedeelte;
·        je ervaart pijn het ergst in de ochtend, en bij aanvang en na sportbelasting;
·         herkenbare pijn bij druk onder op het scheenbeen;
·         zichtbare verdikking van het scheenbeen door spierspanning of licht zwelling;

Hoe kom ik er aan?

De oorzaak van Shin Splint is altijd overbelasting. Dit kan komen door:

  • over-pronatie
  • slechte ondersteuning van de voetboog
  • disbalans tussen kuitspier en vooronderbeenspieren
  • te veel en te vaak op een harde ondergrond gelopen terwijl de benen hier nog niet voldoende aan gewend zijn
  • plotselinge stevige intensivering van de training
  • te veel gesprongen/springen
  • te veel heuvelop gelopen
  • eenzijdige training

Één of een combinatie van bovenstaande factoren is de oorzaak van overbelasting. Door het lichaam niet of te weinig tijd te gunnen voor herstel zal de overbelasting toenemen.

Wat kan ik eraan doen?

Je merkt snel genoeg als er iets mis is door de pijn die je voelt in je scheen (vooronderbeen). Reageer wel op de symptomen en denk vooral niet dat het spierpijn is wat je er wel “uit loopt”. Het misleidende hierin is dat als je gaat lopen de pijn na een paar minuten (als de spieren warm zijn) verdwenen is. Echter dit komt na het lopen weer terug en zal langer aanhouden. Vaak zit de grootste oorzaak in een verkeerde stand van de voeten en daar is zeker door de podoloog eenvoudig wat aan te doen

Komt dit vaak voor?

Shin splint komt vooral voor bij sporten met loop-en sprongbelasting, hierbij kun je onder andere denken aan hardlopen, voetbal, hockey, volleybal, basketbal, turnen en handbal.