Hielspoor – Fasciitis Plantaris

Wat is het?

Hielspoor en peesplaatontsteking( fasciitis plantaris) worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch zijn het twee totaal verschillende aandoeningen. Hielspoor is een extra stukje kalkafzetting aan het hielbeen. Hielspoor zelf veroorzaakt doorgaans geen pijn. Veel mensen lopen hiermee rond zonder pijn te hebben. Wanneer het omliggende weefsel en botvlies ontstoken raakt, treedt er pijn op. Dit kan in combinatie optreden met een peesplaatontsteking. In de volksmond worden klachten aan de hiel vaak als hielspoor aangeduid.

Wat voel je?

Startpijn bij het opstaan of na enige tijd gezeten te hebben, is zeer typisch voor hielspoorklachten. Maar ook pijn bij langer lopen of steken als je in bed ligt, kunnen voorkomen bij deze klacht.

Hoe kom ik eraan?

Dat is vaak moeilijk te herleiden. Meestal treed de pijn niet ineens op, maar gaat er een periode van minder klachten aan vooraf. Een afwijkend looppatroon of verkeerde voetstand, het dragen van inadequaat schoeisel of overbelasting door sport zijn de meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van hielspoor klachten.

Komt dit vaak voor?

Ja, heel vaak. Het is een van de meest voorkomende klachten in onze praktijk.

Is er iets aan te doen?

In veel gevallen kunnen wij verlichting geven bij deze klachten. Zeker als de oorzaak van de pijn in een verkeerde voetstand zit. In sommige gevallen wordt de klacht samen met de fysiotherapeut behandeld.