Sever Schinz

Wat is het?

Sever Schinz, of Morbus Sever, is een ziektebeeld waarbij er een irritatie van de groeischijf (apophyse) van het hielbeen ontstaat. Morbus Sever komt voor bij kinderen van 7 tot ongeveer 13 jaar die meestal ontstaat door een overbelasting. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De klachten in de hiel kunnen langdurig aanwezig zijn en komen meestal voor bij actieve kinderen.

Wat voel je? 

Morbus Sever kenmerkt zich door een stekende pijn in het hielbeen na belasting. De pijn blijft ook vaak op één punt zitten en straalt dus niet uit naar de rest van de voet. 

Hoe kom ik eraan?

In het kinderskelet zijn nog niet alle botten volgroeit, de groei van de botten vindt plaats vanuit de groeischijven ( apophysen). De groeischijven zijn sterk doorbloed, door te veel belasting of een te harde ondergrond raakt de groeischijf geïrriteerd en als gevolg daarvan minder goed doorbloed. Het lichaam reageert hierop met pijn. Het komt ook voor dat het hielbeen wat dikker of warmer aanvoelt.  

Wat kan ik eraan doen?

Er moet wat aan de oorzaak gedaan worden en wij kunnen hierbij helpen. De voet moet met name bij de hiel ondersteund worden zodat de groeischijf minder kan bewegen en zo eerder vastgroeien. De pijn zal verminderen door het dragen van de kuipzool

Komt dit vaak voor?

Ja, hielpijn behoort tot de meest voorkomende voetklachten bij kinderen.