Kwaliteitsaudit 2021 wederom behaald
Ontwikkeling van de kindervoet
Ouders maken zich vaak zorgen over de voeten en stand van de benen van hun kind. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat het om de normale ontwikkeling van voeten en benen, die past bij de leeftijd van het kind. Een platvoet, O-benen, X-benen, het komt over het algemeen allemaal weer goed. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.
Heeft een kind vaak last van één van onderstaande klachten, dan is een afspraak bij de register podoloog zinvol.
- overmatig struikelen
- niet lang willen of kunnen lopen
- afwijkende of kromme stand van de tenen
- pijn in enkels, knieën, heupen en/of rug
- pijn tijdens het sporten
- vermoeidheid in voeten en/of benen
- pijn in de voeten
- pijn in de hiel
De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet.
0 – 2 jaar
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. De botten bestaan namelijk nog uit kraakbeen. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. Rond het eerste levensjaar waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voeten en benen klaar zijn om het eigen lichaamsgewicht te dragen. Kruipen is een hele belangrijke fase om sterk te worden.
Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.
2 – 6 jaar
Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.
6 – 8 jaar
De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Wist je dat er een echte meidenknie bestaat?!
Wat is een meidenknie?
De pijn verergert bij
De pijn wordt weer minder
Algemene symptomen
De podoposturaal therapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt heeft dit effect op de knie. De knie zal daardoor meer naar binnen draaien en wordt de hoek van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen groter. Hierdoor trekken de spieren en pezen in een verkeerde richting aan de knieschijf waardoor deze niet meer goed spoort in de groeve en er pijnklachten ontstaan. Doordat meisjes vaak een breder bekken hebben dan jongens, is de hoek vaak groter bij meisjes dan bij jongens. Om die reden wordt de klacht meer bij meisjes dan bij jongens gezien.

Voor het maken van een afspraak kunt u rekening houden met de onderstaande tijden. Wij werken uitsluitend op afspraak.
Maandag
08:00 – 18:00
Dinsdag
08:00 – 18:00
Woensdag
08:00 – 18:00
Donderdag
08:00 – 18:00
Vrijdag
08:00 – 18:00
Met uitzondering wijken wij af van bovenstaande tijden.