Kwaliteitsaudit 2021 wederom behaald

Onlangs hebben we opnieuw de kwaliteitsaudit behaald.

Onze praktijk voldoet wederom aan de nieuwste wetenschappelijk onderzochte richtlijnen. We zijn heel trots op dit resultaat! Het is een bevestiging van het feit dat wij met ons hele team de beste kwaliteit van zorg willen leveren aan onze patiënten.
Net als de audit in 2015 behouden we het certificaat!

We zijn getoetst door een extern bureau HCA auditing, het certificaat wordt namelijk behaald na onderzoek door een gespecialiseerd extern bedrijf i.s.m. de zorgverzekeraars. Tijdens de audit is onze praktijk getoetst op ons kwaliteitsbeleid en de verslaglegging in de dossiers. Met het behouden van dit certificaat zien zorgverzekeraars onze inspanningen om de best mogelijk zorg te leveren zien en erkennen.

Voordelen voor cliënten zijn, naast de hoge kwaliteit, de ruime openingstijden, een goede bereikbaarheid van de praktijk en de korte wachttijd. Daarnaast garanderen deze certificaten dat de praktijk voldoet aan alle geldende kwaliteitscriteria. Certificatie is immers dé manier om zichtbaar te maken dat een zorg- of welzijnsorganisatie intern de zaken goed op orde heeft, dat de cliënt altijd centraal staat en dat de organisatie voortdurend en systematisch werkt aan verbetering van het aanbod.

Ontwikkeling van de kindervoet

Ouders maken zich vaak zorgen over de voeten en stand van de benen van hun kind. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat het om de normale ontwikkeling van voeten en benen, die past bij de leeftijd van het kind. Een platvoet, O-benen, X-benen, het komt over het algemeen allemaal weer goed. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.

Heeft een kind vaak last van één van onderstaande klachten, dan is een afspraak bij de register podoloog zinvol.

  • overmatig struikelen
  • niet lang willen of kunnen lopen
  • afwijkende of kromme stand van de tenen
  • pijn in enkels, knieën, heupen en/of rug
  • pijn tijdens het sporten
  • vermoeidheid in voeten en/of benen
  • pijn in de voeten
  • pijn in de hiel

De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet.

0 – 2 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. De botten bestaan namelijk nog uit kraakbeen. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. Rond het eerste levensjaar waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voeten en benen klaar zijn om het eigen lichaamsgewicht te dragen. Kruipen is een hele belangrijke fase om sterk te worden.
Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2 – 6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

6 – 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Wist je dat er een echte meidenknie bestaat?!

Wat is een meidenknie?

Het patellofemoraal pijnsyndroom / retro stellaire chondropathie (RPCP) is een aandoening welke zich uit in pijn in (soms beide) knieën. RPCP is een aandoening van de knie, waarbij het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf of het kraakbeen van de onderkant van het dijbeen geïrriteerd is. Een andere naam voor deze aandoening is ‘meisjesknie’, omdat dit dikwijls voorkomt bij jonge meisjes in de pubertijd. In de pubertijd is het kraakbeen in de knie door hormonen weker dan bij volwassenen, waardoor dit eerder geïrriteerd raakt.

Ontstaan
Een oorzaak van de meisjesknie is, dat de knieschijf niet goed ‘glijdt’ in de groeve van het bovenbeen waardoor pijnklachten ontstaan. Wanneer de druk groter wordt, bijvoorbeeld bij afstappen van een verhoging of trap, dan zal de pijn meer aanwezig zijn. Ook kunnen er op den duur slotklachten ontstaan en kan er sprake zijn van ‘knakken’. Wanneer uw kind klaagt over pijn onder de knieschijf, kan er sprake zijn van meisjesknie.

De pijn verergert bij
– lang zitten met gebogen knieën;– hurken
– knielen
– traplopen
– sporten
– fietsen (met tegenwind)

De pijn wordt weer minder
– bij rust
– als de knie wordt gestrekt

Algemene symptomen
– de knie kan stijf aanvoelen
– de knie kan dik zijn
– bij traplopen kun uw kind een wankel gevoel in de knie hebben (instabiliteit)

De podoposturaal therapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt heeft dit effect op de knie. De knie zal daardoor meer naar binnen draaien en wordt de hoek van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen groter. Hierdoor trekken de spieren en pezen in een verkeerde richting aan de knieschijf waardoor deze niet meer goed spoort in de groeve en er pijnklachten ontstaan. Doordat meisjes vaak een breder bekken hebben dan jongens, is de hoek vaak groter bij meisjes dan bij jongens. Om die reden wordt de klacht meer bij meisjes dan bij jongens gezien.

 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie:

Voor het maken van een afspraak kunt u rekening houden met de onderstaande tijden. Wij werken uitsluitend op afspraak.

Maandag

08:00 – 18:00

Dinsdag

08:00 – 18:00

Woensdag

08:00 – 18:00

Donderdag

08:00 – 18:00

Vrijdag

08:00 – 18:00

Met uitzondering wijken wij af van bovenstaande tijden.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie:

Het formulier is met succes ingevuld. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!