Hallux (abducto) Valgus

Wat is het?

Het is een scheefstand van de grote teen naar buiten met een knobbel aan de binnenkant van de voet. Naast de scheefstand verschuift het eerste middenvoetsbeentje naar binnen en is er dus sprake van een vergroeiing. In het beginstadium van een hallux (abducto) valgus kan er ook alleen sprake zijn van een verdikking van het grote teen gewricht, zonder verdere afwijkingen. 

Wat voel je? 

Dit kan uiteenlopen van stekende, brandende pijn met het lopen tot drukpijn bij het dragen van schoenen. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan het voorkomen dat de grote teen de andere tenen wegduwt. In dat geval kan je ook andere klachten ontwikkelen zoals: knellende kleine tenen, likdoorns tussen de tenen of een ingegroeide nagel als gevolg van het draaien van de grote teen. 

Hoe kom ik eraan? 

Vaak is er een familiaire aanleg aanwezig, maar vaak zien we ook een afwijkende voetstand en dan met name bij platvoeten of voeten met een overpronatie. Naast een biomechanische of familiaire oorzaak kan het dragen van te smalle schoenen over een langere periode deze klachten uitlokken.

Wat kan ik eraan doen? 

Het belangrijkste is om te zorgen voor geschikt schoeisel. Dat wil zeggen breed genoeg aan de voorzijde bij de tenen en zonder stiksels of naden bij de tenen. Wanneer er een biomechanische oorzaak aanwezig is, dan kan er een podologische zool vaak in combinatie van een orthese vervaardigd worden.  Ook voetgymnastiek is een welkome aanvulling voor het herstel van uw hallux valgus

Komt dit vaak voor?

Dit komt veel voor in de praktijk. Gemiddeld bij een op de tien vrouwen is er sprake van een bepaalde mate van hallux abducto valgus. Dit komt bij mannen minder vaak voor.