Achillespeesklachten (Achillodynie)

Wat is het?

Achillodynie is een verzamelnaam voor klachten aan de achillespees.  De achillespees is een hele sterke pees aan de achterzijde van het onderbeen. De achillespees loopt van het hielbeen over in de kuitspieren en speelt een belangrijke rol bij het afwikkelen van de voet. Achillespees klachten kunnen op verschillende plekken in de achillespees voorkomen, de pijn kan op het hielbeen gevoeld worden, maar ook hogerop in het verloop van de achillespees.  

Wat voel je?

Meestal bestaan er pijnklachten, over het algemeen een stekende en/of zeurende pijn, aan de achterzijde van het hielbeen. Startpijn, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan of na belasting, kan aanwezig zijn. Ook kan de achillespees stijf aanvoelen bij het begin van de (sportieve) belasting. De klachten nemen in rust vaak af. 

Hoe kom ik eraan?

Achillespeesklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Als uw voeten afwijkend functioneren, bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand, heeft u een grotere kans op het ontwikkelen van deze klachten. Daarnaast is uw sport en de daarmee gepaard gaande belasting van invloed. Ook kunnen bijvoorbeeld de ondergrond  of de intensiteit waarop of waarmee u traint en het schoeisel dat u draagt van invloed zijn op deze klachten. 

Wat kan ik eraan doen?

Belangrijk bij achillespees klachten is het doseren van de belasting. Dit wil zeggen dat de intensiteit en de duur van de belasting aangepast dient te worden tot een niveau waarbij er geen napijn ontstaat. 
Als de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen, is het raadzaam om een podoloog te bezoeken. Wij zoeken de oorzaak van de klachten op en hebben verschillende mogelijkheden tot onze beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.

Komt dit vaak voor? 

Klachten aan de achillespees komen veel voor, met name onder sporters. Vooral bij hardlopers of sporters die (hard)lopen als trainingsonderdeel hebben. Andere grote oorzaak is een afwijkende voetstand en daar is eenvoudig door ons wat aan te doen.