Pijnklachten bij knieschijf (patellofemoraal pijnsyndroom)

Het patellofemorale pijnsyndroom is een pijnklacht bij de knieschijf (patella), waarbij de knieschijf niet goed in de groeven van het bovenbeen aansluit. Het wordt ook als anterior knie pain, apexitis patella, chondromalacie patella, patello femoral dysfunction of retropatellair chondropathie (RPCP) genoemd.

Klacht

Kenmerkend is een zeurende doffe pijn achter en rondom de knieschijf (patella) of geprojecteerd in de kniekuil die bij een verhoging van de patella femorale druk (bijvoorbeeld door traplopen, fietsen op heuvelachtig terrein) verergert of wanneer men langdurig in eenzelfde houding zit. Intensief sporten is vaak pijnlijk, met name springsporten zoals volleybal en basketbal. Andere  tekenen zijn een gevoel van instabiliteit, het optreden van zwelling en retropatellaire crepitaties (krakend geluid binnenin de knie).

Oorzaak

De oorzaak is vaak overbelasting, sneller optredend bij een scheefstand. Het kan zowel in stand als tijdens het lopen optreden. Wanneer het dynamisch voorkomt, is het vaak een gevolg van een afwijking in het gangpatroon, namelijk overpronatie ofwel het overmatig naar binnen kantelen van de voet tijdens de standfase. Het overmatig naar binnen kantelen van de voet zorg namelijk voor een draaiing van het onderbeen waardoor de knieschijf niet mooi meer spoort.

Podologischee mogelijkheden

Wanneer de oorzaak een afwijking in de stand of in het looppatroon is, kunnen wij dit  behandelden, door het vervaardigen van corrigerende inlegzolen.

Vaak worden deze klachten in samenwerking met een fysiotherapeut behandeld.

Wat kunt u zelf doen?

In eerste instantie kan altijd gestart worden met rust. Blijven de klachten aanhouden is het zaak dat de oorzaak aangepakt wordt