Meer dan 30 jaar ervaring
Omdat ieder lichaam uniek is
U wordt snel geholpen
Beenlengteverschil – Bekkenscheefstand
Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Hierdoor ontstaat er een bekkenscheefstand.
Het komt vaak voor dat er sprake is van een relatief beenlengteverschil. Dit betekent dat het lijkt alsof het ene been langer is dan het andere, echter is dit in werkelijkheid niet zo. Dit verschil wordt veroorzaakt door een verschil in stand van de voeten.
Wat voel je?
Door een beenlengteverschil kunnen er klachten aan voeten, knieën, heupen en (onder)rug ontstaan.
Hoe groter het verschil, hoe duidelijker waarneembaar dat dit is. Een beenlengteverschil hoeft geen klachten met zich mee te brengen, omdat het lichaam zelf ook de scheefstand kan compenseren.
Beenlengte verschil is in veel gevallen aangeboren, maar het kan ook later in het leven ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn osteoporose, gewricht vervangende operaties zoals een nieuwe knie of heup of een ongeval. Daarnaast wordt een beenlengteverschil regelmatig bij kinderen gezien, omdat benen niet tegelijkertijd groeien.
Bij een klein beenlengteverschil zal het lichaam zich hierop aanpassen. Afhankelijk van de grootte van het verschil in lengte tussen de benen en of iemand klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging om zo het verschil in beenlengte te compenseren.
In het geval van een relatief beenlengte verschil kunnen wij een zool maken om de voetstand te corrigeren en zo het beenlengteverschil opheffen.
Ongeveer 70% van de mensen heeft een beenlengteverschil, alleen niet iedereen ondervindt hier klachten van.